Koža – sokolarska oprema i materijali

Oprema koja se koristi u sokolarstvu ne razlikuje se po mnogo čemu u odnosu na opremu srednjovekovnih sokolara. Eventualne razlike mogle bi biti u pojedinim materijalima koje nam je donelo savremeno doba kao što je sintetika, ali najvažniji elementi kao što su rukavica i sokolarska kapa, prave se isključivo od kože. Koža je nezamenljiv materijal kroz sve protekle vekove do danas. U novije vreme česta je pojava kombinovanja kože i sintetike u izradi opreme, naročito kod izrade sokolarskih torbi i nekih sitnih stvari. Mnogi sokolari širom sveta je koriste jer je jeftinija i dostupnija, međutim, ljubitelji tradicionalne opreme uvek radije uzimaju tradicionalne torbe i opremu koja je u potpunosti izrađena od kože. Za većinu ona je najpostojanija, a i estetski mnogo privlačnija od sintetike.
Za izradu, potrebno je birati najkvalitetnije komade kože,naročito za rukavice jer one najviše trpe tehnička oštećenja. Najbolje rukavice se izrađuju od jelenske kože zbog odličnih osobina. jelenska koža je veoma gusta zbog čega otežava probijanje oštrih kandži grabljivice dok je sokolar nosi na ruci. Pored toga, veoma je mekana,savitljiva i ne tegli se. To je važno kako bi sokolaru bila što udobnija za nošenje, u protivnom ruka bi mu se zamarala. Naravno, to nije pravilo, jer dobro uštavljena goveđa koža takođe ispunjava potrebne zahteve i veoma je dobra i kvalitetna.
Treba spomenuti i kengurovu kožu. Ona u novije vreme zauzima važno mesto u izradi sokolarske opreme jer ima odlična tehnička svojstva. Naročito je dobra jer ne propušta vlagu. Međutim, zbog njene cene i nedostupnosti nije toliko prisutna.
Na kraju možemo zaključiti da je koža zaista nezamenljivi materijal u sokolarskom svetu, i da još uvek uspešno odoleva izazovima modernih materijala koje nam donosi savremeno doba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *