Austringer art Titel na manifestaciji 27. Novosadsko proleće

Radionica “Austringer art“ Titel, po prvi put je ove godine na manifestaciji Novosadsko proleće predstavila svoje radove. Privukli smo veliku pažnju i posetioca i organizatora, i po svemu sudeći ostavili dobre utiske.

27. Novosadsko proleće je jedna od najvećih ekoloških, privrednih i turističkih manifestacija u zemlji. Sastoji se od 3 izložbene celine: izložba cveća i sadnica, izložba meda i zdravstveno bezbedne hrane i izložba starih i umetničkih zanata.

Pogledajte naš nastup i radove u galeriji slika:

Koža – sokolarska oprema i materijali

austringer art koza

Oprema koja se koristi u sokolarstvu ne razlikuje se po mnogo čemu u odnosu na opremu srednjovekovnih sokolara. Eventualne razlike mogle bi biti u pojedinim materijalima koje nam je donelo savremeno doba kao što je sintetika, ali najvažniji elementi kao što su rukavica i sokolarska kapa, prave se isključivo od kože. Koža je nezamenljiv materijal kroz sve protekle vekove do danas. U novije vreme česta je pojava kombinovanja kože i sintetike u izradi opreme, naročito kod izrade sokolarskih torbi i nekih sitnih stvari. Mnogi sokolari širom sveta je koriste jer je jeftinija i dostupnija, međutim, ljubitelji tradicionalne opreme uvek radije uzimaju tradicionalne torbe i opremu koja je u potpunosti izrađena od kože. Za većinu ona je najpostojanija, a i estetski mnogo privlačnija od sintetike.
Za izradu, potrebno je birati najkvalitetnije komade kože,naročito za rukavice jer one najviše trpe tehnička oštećenja. Najbolje rukavice se izrađuju od jelenske kože zbog odličnih osobina. jelenska koža je veoma gusta zbog čega otežava probijanje oštrih kandži grabljivice dok je sokolar nosi na ruci. Pored toga, veoma je mekana,savitljiva i ne tegli se. To je važno kako bi sokolaru bila što udobnija za nošenje, u protivnom ruka bi mu se zamarala. Naravno, to nije pravilo, jer dobro uštavljena goveđa koža takođe ispunjava potrebne zahteve i veoma je dobra i kvalitetna.
Treba spomenuti i kengurovu kožu. Ona u novije vreme zauzima važno mesto u izradi sokolarske opreme jer ima odlična tehnička svojstva. Naročito je dobra jer ne propušta vlagu. Međutim, zbog njene cene i nedostupnosti nije toliko prisutna.
Na kraju možemo zaključiti da je koža zaista nezamenljivi materijal u sokolarskom svetu, i da još uvek uspešno odoleva izazovima modernih materijala koje nam donosi savremeno doba.